Proje Mix, yaklaşık 19 yıllık çelik yapı imalat projeleri ve tasarım tecrübesinin birikimi ile 2024 yılının Mayıs ayında Cengiz Kılıç tarafından kurulmuş Mühendislik, Tasarım, Proje ve Yazılım Danışmanlık hizmeti veren bir firmadır.
Cengiz Kılıç, 2003 yılı Kırıkkale Teknik Lisesi-CNC Bölümü mezunudur ve meslek hayatına 2005 yılında Çimtaş Çelik İmalat Montaj ve Tesisat A.Ş. de Ambar Memuru olarak başlamıştır ve yaklaşık 18 yıl boyunca Çimtaş A.Ş. de çalışmaya devam etmiştir.
Çimtaş A.Ş - Ambar Memuru : 09/2005 – 04/2007
Çimtaş A.Ş. de Ambar Memurluğu görevinde iken çelik yapı sektöründe kullanılan malzemeleri (Profiller, Civatalar, Kaynak Malzemeleri, Basınçlı Kap Nozul ve Ekipmanları, Rüzgar Kulesi Ekipmanları, Kesici Takımları) yakından tanıma, malzeme tanımlarını ve anlamlarını öğrenme fırsatı elde etti. Ayrıca stok yönetimi ve sayımları konusunda da önerilerde bulunarak katkı sağlamaya çalıştı.
Çimtaş A.Ş. de yaklaşık 1.5 yıllık Ambar Memurluğu sonrasında, Proje ve İş Hazırlama (Metod Mühendisliği) departmanına markalama şablonu çizimi hazırlanması için destek ekibi olarak geçiş yaptı.
Çimtaş A.Ş - İş Hazırlama Teknisyeni : 04/2007 – 08/2011
Proje ve İş Hazırlama departmanın da markalama şablonu çizilmesine çok hızlı bir şekilde adapte olduktan sonra, profil delikleri için CNC programı hazırlanması, kesim planları hazırlaması, büküm betayları vb işlerin yapılması için İş Hazırlama Teknisyenliği görevine terfi ettirildi.
Bu süreç içerisinde aşağıdaki önemli ve büyük projelerin; Malzeme listelerinin ERP sistemine girişinin yapılması, profil kesim planlarının hazırlanması ve CNC delik programlarının hazırlanması, plaka kesim planlarının hazırlanması, Fit-Up detaylarının hazırlanması, Profile/Plate Joint detaylarının hazırlanması, Profile/Plate büküm detaylarının hazırlanması ve malzeme çekme listelerinin hazırlanması görevlerini aldı.
1- Shakhtar Donetsk FC – Donbass Arena Stadyumu, 2007, 4.500 t
2- Sheremetyevo Havaalanı D Terminali, 2008
3- Moskova Eurasia Kulesi, 2009, 310 m, 28.500 t
4- Yajva Doğalgaz Kombine Çevirim Santrali, 2010, 3.200 t
5- Mekke Saat Kulesi, 2011, 601 m, 14.500 t
Proje ve İş Hazırlama Departmanın da yukarıda belirtilen projelerin devam eden süreçlerinde bir çok öneri ve iyileştirme çalışmaları içerisinde bulunmuş olup katkı sağladığı iyileştirme çalışmalarından bazıları aşağıdaki gibidir.
1- Compass ERP sisteminde; oluşturulan iş emirlerinin hemen sonrasında, kalan hammaddenin stoğa hemen girişinin yapılmasına dair öneri ve çözüm yönteminin sunulması.
2- Compass ERP sisteminde; revizyon sonucu iptal edilen pozların silinmesi sonrasında, muhasebeleştirilmiş olan hammadde tonajlarında farklılıkların çıkmamasına dair öneri ve çözüm yönteminin sunulması.
3- AutoCAD çizimi olarak gelen assembly çizimlerindeki malzeme listesinin Compass ERP sistemine liste halinde girişini sağlayan öneri ve çözüm yönteminin sunulması.
4- CNC Alevli kesim tezgahları (Omnimat, Plazma) için hazırlanan kesim planlarının ESSI kodları için converter yazılımının geliştirilmesi.
5- Makkah Clock Tower projesindeki kalın plakalardan oluşan düğüm noktalarının hatasız ve doğru sıralamada çatılması için Method Statement’lar oluşturulmuştur. Bu işlem için assembly’ler AutoCAD üzerinde 3D olarak tekrar modellenip ve birebir kaynak ağızları açılarak 3D görsellerden oluşan doküman paylaşımı ile gerçekleştirilmiştir.
Çimtaş A.Ş - Kıdemli Yapısal Çelik Teknisyeni : 08/2011 – 02/2023
2011 yılında Çimtaş Mühendislik departmanının İstanbul’dan Çimtaş Çelik fabrikasına taşınma kararı almasıyla, Proje ve İş Hazırlama departmanına verilen Tekla Structures eğitimine, yöneticilerinin referansı ile katılımı sağlanmıştır. Eğitim sonrasında da kişisel gelişimi için sürekli Tekla Structures üzerinde modelleme yaparak öğrenmeye ve kendini geliştirmeye devam etmiştir.
2011 yılında Mühendislik departmanın Gemlik’teki Çimtaş Çelik fabrikasına taşınması ile birlikte Proje ve İş Hazırlama departmanından, Mühendislik departmanına Muscat Uluslararası Havaalanı projesine destek olacak ekibin içerisinde yer almıştır.
Muscat havaalanı projesinde, uzman mühendislerin rehberliğinde Double Curvature kirişlerini ilk olarak AutoCAD’de modelleyip, daha sonra Tekla Stuctures programında açınımı alınacak şekilde modellemiştir. Bu süreç içerisinde destek olarak geçiş yaptığı Mühendislik Departmanın da, 2023 yılına kadar Yapısal Çelik Teknisyeni olarak devam etmiştir ve 2023 yılında da Kıdemli Yapısal Çelik pozisyonuna terfi almıştır.
Yapısal Çelik Teknisyenliği görevinde iken aşağıdaki büyük ve önemli projelerin Tekla Structures programı ile imalata yönelik 3D modelini ve çizimlerini oluşturma süreçlerinde görev almıştır.
1- Umman/Muscat Uluslararası Havaalanı, 2013, 32.000 t
2- Besmaya Doğalgaz Kombine Çevirim Santrali, 2016, 10.000 t
3- Osmangazi Köprüsü, 2016, 52.000 t
4- Rusya / Kashirskaya Plaza, 2017, 5.500 t
5- Enercon Rüzgar Kulelerinin Rotor ve Stator parçalarının modellenmesi ve imalat, işleme çizimlerinin oluşturulması.
6- GE Gaz Türübünü Exhaust Frame parçasının modellenmesi ve imalat, işleme çizimlerinin oluşturulması
7- TCO Basıçlı Kaplarının External ve Platform Parçaları, (3 Adet) 2018-2019, L=83m - 623 t, L=53m - 347 t ve L=55m – 372 t
8- Çanakkale Köprüsü, 2021, 105.000 t
9- PEMEX Basınçlı Kaplarının External Parçaları, (3 Adet) 2021-2022, L=72m – 1050 t, L=80m – 805 t
10- Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi – Subsea7, 2022, 2300 t
11- Nordex Rüzgar Kulesi, Platformlar ve Internal Parçalarının modellenmesi
12- Rusya – Yandex Genel Merkezi, 13.300 t
Yukarıdaki projelerin devam eden süreçlerinde kendini geliştirmeyi asla bırakmayıp aldığı yazılım eğitimleri ve destek ile aşağıdaki yazılımları geliştirmiştir.
1- Kutu, Boru ve I profil gibi plakadan oluşan yapma profil listesini, plaka listesine çeviren ve dxf’ini oluşturan yazılım.
2- Tekla Structures programına geliştirilen API ile aldığı datalarla G kodlu CNC programı oluşturan yazılım.
3- Rüzgar Kulesi gövde plakasının, içerisine gelen nozullar ile birlikte açınımı yapan ve AutoCAD de çizen yazılım.
4- Tekla Structures programına geliştirilen API ile basınçlı kapların; Platform, Pipe Support vb ekipmanları ile otomatik modelleyen yazılım.
5- Tekla Structures’ın model ve çizim modüllerinde kolaylıklar sağlayan yazılımlar.
6- Çanakkale Köprüsü projesinde, kaynak sonrası ön görülen çekme miktarlarını, referas modele göre stretch edip boyutlarını uzatan yazılımın geliştirilmesi.
7- Masaüstü Uygulamalarını içeren yazılım.
8- Tekla Structures içerisinde geliştirilen bir çok Custom Component’ler ile proje süreçlerine ciddi katkılar sağlamıştır.
Ambar memuru olarak başladığı bu kariyer yolculuğunda, rehberliğini ve desteğini esirgemeyen Mühendislik, Metod Mühendisliği, İmalat, Ön İmalat ve Proje Koordinasyon departmanlarının değerli yönetici ve ekip arkadaşlarına ayrıca en başta bu yolculuğa çıkma fırsatı veren Çimtaş A.Ş’nin değerli yöneticilerine teşekkürlerini sunar.
Enter Group Mühendislik – Proje Koordinatörü : 02/2023 – 05/2024
Şubat 2023’de başlayan bu kariyer yolcuğunda çok değerli bir ekibe liderlik ve rehberlik etmenin gururunu yaşamıştır.
Bu süreç içerisinde toplamda 193 adet Özbekistan Devlet Yatırımları projelerinin koordinasyonunu sağlayıp tamamlanması sağlanmıştır. Bu 193 projenin toplam ağırlığı (revizyonlarla birlikte) 21 bin tonu aşmıştır ve görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
1- Gelen projelerin kaydını tutup, proje teslim tarihleri belirlemek.
2- Eğer belirtilen bir proje teslim tarihi varsa, o projede çalışacak personel sayısını belirlemek ve talep edilen tarihlerde proje teslimlerini gerçekleştirmek.
3- Tüm projeler için, ortak ve değişken iş kurallarını belirleyip tüm personele ileterek kaliteli iş çıkarmayı sağlamak.
4- Çelik yapı projelerindeki sorular ve eksiklikler için çözüm üretmek ya da Özbekistan-Taşkent ofis ile irtibata geçip eksiklikleri gidermeye çalışmak.
5- Firmamıza ait Tekla Structures "advanced options" ayarlarını yapmak.
6- Proje bazlı Tekla Structures ayarları ve template dosyalarını hazırlamak ve ihtiyaç halinde iş süreçlerini hızlandıracak yazılımlar geliştirmek.
Enter Group Mühendislik bünyesinde iken Özbekistan/Taşkent ofisindeki Enter Engineering şirketinin çok değerli yönetici ve ekip arkadaşları ile birlikte çalışarak onları yakından tanıma fırsatı elde etti.
Tüm bu süreçte kendisine destek olan Enter Group Mühendislik ve Enter Enginering yönetici ve ekip arkadaşlarına teşekkürlerini sunar.